Hukum memakai tali leher

Assalamualaikum ustaz, apa hukum memakai tali leher, begitu juga pemakaian reben di tengkuk? ada saya pernah terbaca & terdengar hukumnya haram? Adakah benar kenyataan ini?

Jawapan:

وعليكم السَّلام ورحمة الله وبركاته،
الحمدلله رب العالمين والصلاة والسلام على رسول الله وبعد
:

Hukum asal memakai pakaian dalam apa-apa bentuk, warna dan fesyen adalah harus asalkan ianya menutup aurat dan tidak termasuk dalam perkara yang dilarang seperti memakai sutera (bagi lelaki), terlalu nipis atau ketat sehingga menampakkan bentuk badan atau pakaian yang mempunyai lambang atau sinonim dengan agama tertentu seperti salib dan sebagainya. Pada hemat saya, kekeliruan mengenai hukum memakai tali leher dan reben yang dikemukakan ini berpunca daripada kefahaman mengenai hadis yang melarang umat Islam meniru kaum lain.

Sabda Nabi SAW yang bermaksudnya :

“ Sesiapa sahaja yang menyerupai sesuatu kaum itu, maka dia itu termasuk di dalam golongan mereka “

“Menyerupai“ boleh juga diertikan sebagai “ menyamai“, “meniru-niru “, “ mengajuk-ngajuk “ dan sebagainya . Sekiranya perkataan tersebut difahami secara umum mengikut zahir nas, sudah tentu ianya tidak sesuai diertikan “menyerupai“ secara mutlak kerana dalam kehidupan seharian terdapat banyak perkara yang sama antara orang Islam dengan orang-orang bukan Islam. Contohnya: kita memakai jam mereka juga pakai jam, kita pakai kain batik mereka pun pakai kain batik, kita pakai baju kurung mereka juga pakai baju kurung, kita makan pakai tangan, mereka pun makan pakai tangan. Kalau kita makan dengan sudu dan garpu , mereka pun begitu juga. Kalau kita pakai kemeja dan seluar, mereka pun begitu juga. Pendek kata, banyak perkara yang serupa yang kita dan mereka lakukan di dalam kehidupan seharian. Oleh yang demikian, saya tegaskan bahawa larangan menyerupai dalam konteks hadis di atas adalah yang mirip kepada unsur keagamaan.

Pada hemat saya, kekeliruan juga timbul akibat daripada tidak dapat membezakan antara hukum dan sentimen. Hukum adalah sesuatu yang bersandarkan kepada dalil manakala sentimen adalah yang disandarkan kepada emosi dan perasaan. Tidak dapat dinafikan bahawa dunia Barat adalah kuasa yang banyak melakukan penindasan, kezaliman dan mencipta sejarah duka kepada umat Islam. Namun pakaian dan stail mereka memang sebegitu bertali leher, coat, reben dan sebagainya. Jesteru, hukum yang difatwakan kadangkala dipengaruhi oleh sentimen membenci tindak tanduk dan perlakuan Barat tersebut. Kesimpulannya, bertali leher dan reben di tenggok hukumnya harus kerana pakaian sebegitu tidaklah melambangkan unsur agama cuma ia sekadar menampakkan ala keBaratan. Untuk mensabitkan sesuatu itu hukum haram memerlukan kepada dalil yang secara terperinci dan spesifik. Firman Allah :


Maksudnya: “ Katakanlah (Wahai Muhammad): "Siapakah Yang (berani) mengharamkan perhiasan Allah Yang telah dikeluarkanNya untuk hamba-hambaNya, dan demikian juga benda-benda yang baik lagi halal dari rezeki yang dikurniakanNya?" katakanlah: "Semuanya itu ialah (nikmat-nikmat) untuk orang-orang yang beriman (dan juga yang tidak beriman) dalam kehidupan dunia; (nikmat-nikmat itu pula) hanya tertentu (bagi orang-orang yang beriman sahaja) pada hari kiamat". Demikianlah Kami jelaskan ayat-ayat keterangan Kami satu persatu bagi orang-orang yang (mahu) mengetahui.
(Al-A`raf : 32)

والله أعلم بالصواب
 

Disediakan oleh:
Ustaz Dr Ridzuan Ahmad
Ahli Panel MUIS

3 thoughts on “Hukum memakai tali leher

 • May 20, 2010 at 10:49 am
  Permalink

  saya bersetuju dgn hujah dan dalil yg dinyatakan..syukran

 • May 31, 2010 at 9:22 am
  Permalink

  Salam Ustaz…saya ada kemusykilan tentang pemakaian sutera campuran bagi lelaki memandangkan ia menjadi pilihan untuk pakaian batk rasmi jabatan dan sekolah.
  Adakah dibolehkan lelaki memakai sutera jacquard yg dikatakan mempunyai sedikit campuran sutera…itu yg diberitahu oleh pekedai kpd saya (saya pun tak pasti)
  Bagaimana pula dengan sutera crepe yg banyak dipakai oleh jabatan dan sekolah sbg batik rasmi Puas saya meneroka internet untuk mencari fatwa atau hukum memakai sutera Jacquard dan sutera Crepe tetapi tidak jumpa. Berkenaan dengan sutera crepe itu saya lihat ramai orang memakainya termasuklah ustaz-ustaz  di jabatan dgn alasan orang lain uga telah memakainya sedangkan dia sendiri tidak tahu kandungan sutera di dalam kain tersebut

 • January 12, 2012 at 12:49 am
  Permalink

  salam ustaz tolong jawab hukum bagi lelaki memakainya sutera crepe

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *