Cara membayar fidyah si mati

Assalamualaikum ustaz,
Fidyah… Bagaimana cara membayar fidyah . orang yang telah meninggal dunia…

Jawapan:

 

وعليكم السَّلام ورحمة الله وبركاته،

الحمدلله، والصلاة والسلام على رسول الله وبعد:

Menurut istilah fiqh, fidyah merupakan satu cara untuk menggantikan puasa Ramadhan yang tertinggal disebabkan keuzuran yang diterima oleh syarak atau tidak. Oleh itu, tiada amalan  fidyah dilakukan kerana meninggalkan kefardhuan yang lain seperti meninggalkan solat dan sebagainya.  Mereka yang diberi kelonggaran meninggalkan puasa namun wajib membayar fidyah atau melakukan qadha adalah seperti berikut;

 1. Orang yang musafir dan tiada keupayaan tenaga dalam musafirnya kecuali dengan  berbuka puasa. Hukumnya harus berbuka tetapi wajib menggantikan puasa tersebut.
 2. Orang yang uzur kerana disebabkan sakit tua dan tidak mempunyai keupayaan untuk berpuasa. Hukumnya diharuskan berbuka dan wajib membayar fidyah.
 3. Ibu yang menyusu dan dibimbangi tentang kesihatannya atau anak tersebut. Hukum harus berbuka tetapi wajib menggantikannya serta fidyah. Namun ada pendapat yang  mewajibkan ganti puasa sahaja tanpa fidyah..
 4. Orang yang sakit dan dinasihatkan oleh doktor perubatan atau pakar bahawa beliau tidak perlu berpuasa dan jika berpuasa boleh mendatangkan kemudharatan atau bertambah teruk sakitnya seperti gestrik dan sebagainya. Harus berbuka dan wajib menggantikan puasa sahaja.
 5. Wanita yang hamil dan dinasihatkan oleh doktor supaya tidak berpuasa, kerana dikuatiri dirinya menjadi lemah dan akan membahayakan kandungannya, maka wanita itu tidak wajib berpuasa namun  wajib ke atasnya qadha dan fidyah.

Hal ini merujuk kepada Firman Allah:  

Maksudnya: “Puasa Yang Diwajibkan itu ialah beberapa hari yang tertentu; maka sesiapa di antara kamu yang sakit, atau dalam musafir, (bolehlah ia berbuka), kemudian wajiblah ia berpuasa sebanyak (hari yang dibuka) itu pada hari-hari yang lain; dan wajib atas orang-orang yang tidak terdaya berpuasa (kerana tua dan sebagainya) membayar fidyah Iaitu memberi makan orang miskin. maka sesiapa yang Dengan sukarela memberikan (bayaran fidyah) lebih dari yang ditentukan itu, maka itu adalah suatu kebaikan baginya; dan (Walaupun demikian) berpuasa itu lebih baik bagi kamu daripada memberi fidyah), kalau kamu mengetahui.

(al-Baqarah : 184)

Berrsandarkan nas di atas, mereka yang diwajibkan fidyah ke atasnya boleh disempurnakan dengan mengeluarkan secupak makanan asasi tempatan (beras) atau bersamaan 670 gram kepada fakir miskin bagi setiap hari yang ditinggalkan. Perlu diingatkan, fidyah hanya diberikan kepada fakir miskin dan bukan kepada asnaf-asnaf yang lain seperti agihan zakat. Imam al-Nawawi menegaskan “pengagihan fidyah hanya kepadai fakir dan miskin sahaja” Mengenai tata cara mengeluarkan fidyah, ianya boleh dilaksanakan secara sendirian yakni dengan membeli makanan asasi (beras) tersebut mengikut jumlah hitungan hari yang ditinggalkan x satu cupak. Sebagai contoh, andaikan puasa yang ditingalkan sebanyak 10 hari bermakna 10 cupak atau bersamaan 6.7 kg. Itulah kadar yang diwajibkan kemudian disedekahkan beras tersebut kepada fakir miskin samada hanya kepada seorang penerima sahaja atau lebih. Fidyah juga boleh diwakilkan kepada waris atau pihak-pihak yang boleh menguruskannya. Namun begitu terdapat beberapa persoalan sampingan yang berkaitan dengan permasalahan fidyah iaitu;

 • Adakah fidyah dikenakan ke atas mereka yang meninggalkan puasa dan melampaui ramadhan yang berikutnya dan  adakah fidyahnya akan berganda.
 • Adakah fidyah boleh dijelaskan dalam bentuk nilaian wang tunai atau hanya dikhususkan kepada makanan asasi sahaja.

Persoalan-persoalan tersebut telah dijawab oleh panel dalam jawapan terdahulu. Sila lawati;

http://muis.ismaweb.net/2010/08/hukum-fidyah-puasa/ atau merujuk kepada  fatwa yang dikeluarkan oleh Majlis Fatwa Kebangsaan di : http://www.e-fatwa.gov.my/fatwa-negeri/hukum-gandaan-fidyah-dan-kifarah

Berkaitan fidyah bagi pihak si mati, para ulamak berpendapat para waris wajib melaksanakan urusan fidyah berkenaan sebagaimana tanggungjawab melangsaikan hutang-hutang yang lain. Hal ini disandarkan kepada sebuah hadith yang diriwayatkan oleh  Imam al-Bukhari daripada Ibn Abbas ra bahawa nabi saw telah didatangi oleh seorang lelaki yang bertanya tentang ibunya yang mati tetapi masih mempunyai tanggungjawab puasa, adakah boleh ia menunaikannya. Jawab baginda saw : Ya, hutang Allah lebih utama ditunaikan” Pendapat ini diperkukuhkan dengan sebuah hadith yang diriwayatkan oleh Imam al-Tirmizi daripada Ibn Umar ra bahawa nabi saw bersabda: ”Sesiapa yang mati dan di atasnya tanggungjawab puasa, hendaklah ia memberi makan fakir miskin setiap hari”.  Namun begitu para waris digalakkan (sunat) menggantikan puasa berkenaan bagi  pihak si mati sebagaimana yang diriwayatkan oleh  Imam Muslim  daripada Saidatina Aisyah r.a bahawa nabi saw bersabda: ”Sesiapa yang mati dan di atasnya tanggungjawab puasa, hendaklah para waris  berpuasa bagi pihaknya”. Imam al-Syaukani lebih cenderong menjelaskan maksud hadith tersebut dengan makna “ para waris melakukan sesuatu yang seumpama puasa iaitu memberi makan“. Pendapat ini selaras dengan pendapat  Ibnu Hajar yang dikemukakan di dalam  kitab  Fathu al-Bari.

والله أعلم بالصواب

Rujukan;

 • Fiqh Islami wa Adilatuh
 • Fathu al-Bari
 • Nailu al-Awtar
 • Al-Fiqh al-Manhaji
 • Mughni al-Muhtaj

Disediakan oleh:
Ustaz Dr Ridzuan Ahmad
Ahli Panel MUIS

5 thoughts on “Cara membayar fidyah si mati

 • May 14, 2011 at 1:48 am
  Permalink

  Assalamualaikum ustaz,
  Bagaimana pula jika waris tidak tahu berapa hari puasa yang telah ditinggalkan oleh simati (ibu / ayah)?
  Berapa hari harus diganti?

 • June 13, 2011 at 9:46 pm
  Permalink

  assalamualaikum…
   saya nak tanya ustat dimanakah untuk membayar ganti fidyah si mati yang saya perlu diberikan..
   

 • August 7, 2011 at 4:51 am
  Permalink

  —> Wanita yang hamil dan dinasihatkan oleh doktor supaya tidak berpuasa, kerana dikuatiri dirinya menjadi lemah dan akan membahayakan kandungannya, maka wanita itu tidak wajib berpuasa namun  wajib ke atasnya qadha dan fidyah.<-
  Kalau mengikut kitab fiqah syafii, khususnya dalam kitab majmuk mengatakan:
  قال اصحابنا: الحامل والمرضع إن خافتا من الصوم على أنفسهما أفطرتا وقضتا ولا فدية عليهما كالمريض وهذا كله لا خلاف فيه وإن خافتا علي انفسهما وولديهما فكذلك بلا خلاف صرح به الدارمي والسرخسى وغيرهما وإن خافتا علي ولديهما لا علي أنفسهما افطرتا وقضتا بلا خلاف وفى الفدية هذه الاقوال التي ذكرها المصنف (اصحها) باتفاق الاصحاب وجوبها كما صححه المصنف وهو المنصوص في الام والمختصر
  1: kalau ibu mengandung dan menyusu yang takut mudarat kepada dirinya sahaja, dia dibolehkan berbuka dan wajib qada, tidak dikenakan fidyah, tanpa ada khilaf padanya.
  2. kalau ibu mengandung dan menyusu yang takut mudarat kepada dirinya dan anaknya, dia dibolehkan berbuka dan wajib qada, tidak dikenakan fidyah, tanpa ada khilaf padanya.
  3. kalau ibu mengandung dan menyusu yang takut mudarat kepada anaknya sahaja tidak ke atas dirinya, dia dibolehkan berbuka dan wajib qada, tanpa ada khilaf padanya. tentang fidyah al-Ashab (ulama-ulama sebelum imam rafii dan nawawi) mengatakan wajib membayar fidyah.
  Dan ini telah dinaskan oleh Imam syafii dalam kitab al-Umm dan al-Mukhtasar.
  Tolong berhati-hati dalam mengeluarkan menghukum…

 • September 3, 2011 at 10:58 pm
  Permalink

  assalamualaikum ustaz..bagaimana cara nak gantikan puasa arwah ibu saya yang telah meninggal 3 bulan lepas kerana saya tidak tahu jumlah hari yang telah ditinggalkan dan bagaimana pula niatnya.adakah perlu digandakan kerana ramadan thn ini telah berlalu

 • September 20, 2011 at 8:27 am
  Permalink

  Assalamualaikum ustaz,
  Saya ingin mendapat penjelasan berkenaan qada puasa si mati.
  1. Adakah boleh waris simati menqadakan puasa si mati atau sekadar membayar fidyah sahaja
  2. Jika boleh, bagaimanakah niat menggantikan puasa tersebut.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *