Hukum simpan gambar yang berlawanan jantina

Assalamualaikum. Saya ingin bertanya satu soalan yang diajukan kawan saya. Tentang hukum menyimpan gambar yang berlawanan jantina. Tetapi dia mahukan hujah yang mengatakan boleh dan hujah yang mengatakan tidak boleh. Alasannya tidak mahu bias kepada satu pihak sahaja. Jika boleh, minta ustaz sertakan hujah (dalil atau hadis). tq.jzkk

Jawapan:

 

Pada kebiasaannya, seseorang menyimpan gambar orang lain adalah untuk melihatnya. Jadi hukum menyimpan gambar seseorang dengan tujuan untuk melihatnya dari semasa ke semasa adalah sama hukumnya dengan hukum melihat kepada orang itu sendiri. Melihat kepada seseorang yang berlainan jantina adalah dibolehkan dengan syarat tidak melihat kepada auratnya dan tidak melihatnya dengan syahwat. Atau dengan lain perkataan tidak boleh melihat kepada aurat seseorang atau jika ia disertai dengan rasa syahwat walaupun melihat kepada bukan aurat. Aurat bagi wanita adalah keseluruhan badan kecuali muka dan tangan (hingga pergelangan tangan), manakala aurat lelaki adalah selain daripada antara pusat dan lutut. Perlu dinyatakan juga melihat kepada bukan aurat tetap tidak dibolehkan jika dibimbangi akan berlaku fitnah.

Maka hukum menyimpan gambar seseorang yang berlainan jantina dengan tujuan untuk melihatnya adalah sama dengan hukum di atas; iaitu jika gambar tersebut memperlihatkan aurat, maka haram melihatnya. Begitu juga (haram hukumnya) jika melihat kepada bukan aurat tetapi disertai dengan rasa syahwat yang boleh menyebabkan kepada perlakuan dosa dan maksiat.

Oleh itu, adalah lebih baik jika tidak menyimpan gambar seseorang yang berlainan jantina kerana dibimbangi akan membawa kepada perlakuan dosa dan maksiat daripadanya, dan mungkin juga boleh menyebabkan kemudaratan seperti menimbulkan rasa syak wasangka daripada seorang suami terhadap isteri atau sebaliknya yang akan menjejaskan hubungan antara mereka, sedangkan perkara itu sepatutnya tidak berlaku.

Kecuali jika penyimpanan gambar seseorang yang berlainan jantina itu dilakukan dengan sebab keperluan tertentu, seperti pihak majikan menyimpan semua gambar pekerjanya untuk tujuan pengenalan, keselamatan dan sebagainya, maka pada ketika ini dibolehkan pada kadarnya sahaja.

Wallahu a’lam.

Disediakan oleh:
Anwar Fakhri Omar
Sekretariat MUIS

5 thoughts on “Hukum simpan gambar yang berlawanan jantina

 • December 7, 2010 at 8:02 pm
  Permalink

  assalamualaikum,ustaz……nak tanya ni…
  apakah hukum jika kita menyimpan gambar kawan lelaki sebagai kenangan
  gambar kawan perempuan pun ada juga…tapi semua nya tutup aurat

 • December 17, 2010 at 4:36 pm
  Permalink

  Apa hukumnya kalau suka kumpul gambar artis lelaki..dan pakaian mereka sopan dan menutup aurat

 • January 19, 2012 at 10:48 pm
  Permalink

  Assalamualaikum wrm wbt, 
  mohon hujah nya di-support dgn dalil naqli boleh? 

 • May 19, 2014 at 2:50 pm
  Permalink

  Very well written article. It will be helpful to anyone who usess it, as well as yours truly dbdfeebkedac

 • May 19, 2014 at 2:51 pm
  Permalink

  Keep working ,impressive job! dakaeekaafff

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *