Bencana 2012

Soalan mengenai status hadis:

Saya ingin bertanya mengenai status hadis berikut adakah ia sahih atau sebaliknya.

Hadis tersebut adalah seperti berikut:
Nu’aim bin Hammad meriwayatkan dengan sanadnya bahwa Rasulullah saw. bersabda:
Bila telah muncul suara di bulan Ramadhan, maka akan terjadi huru-hara di bulan Syawwal…”. Kami bertanya: “Suara apakah, ya Rasulullah?” Beliau menjawab: “Suara keras di pertengahan bulan Ramadhan, pada malam Jum’at, akan muncul suara keras yang membangunkan orang tidur, menjadikan orang yang berdiri jatuh terduduk, para gadis keluar dari pingitannya, pada malam Jum’at di tahun terjadinya banyak gempa. Jika kalian telah melaksanakan shalat Subuh pada hari Jum’at, masuklah kalian ke dalam rumah kalian, tutuplah pintu-pintunya, sumbatlah lubang-lubangnya, dan selimutilah diri kalian, sumbatlah telinga kalian. Jika kalian merasakan adanya suara menggelegar, maka bersujudlah kalian kepada Allah dan ucapkanlah: “Mahasuci Al-Quddus, Mahasuci Al-Quddus, Rabb kami Al-Quddus!”, karena barangsiapa melakukan hal itu akan selamat, tetapi barangsiapa yang tidak melakukan hal itu akan binasa”.

Dapat email mengenai hadis berkenaan dan dikaitkan dgn puasa pada tahun 2012 kerana 15 ramadhan tahun itu jatuh pada hari jumaat.Mohon penjelasan lebih lanjut dari mereka yang ahli mengenai perkara ini.

sekian
Abdullah

Jawapan:

Hadith ini terdapat dalam kitab al-lali’ al-masnuah fil ahadith al-maudhuah oleh Imam Suyuti, dalam bab al-fitan, sanadnya hanya daripada Abdullah b. Masud shj, hadis ini adalah hadith maudhu’ menurut al-zahabi. Matannya begitu pelik gharib, tak boleh berhujah. Wallahualam.

Dr. Mohd Fauzi Mohd Amin
Ahli Panel Majlis Ulama ISMA

8 thoughts on “Bencana 2012

 • March 16, 2010 at 12:14 am
  Permalink

  insyaallah, saya boleh menjelaskan bagaimana wujud propaganda ini. dari sudut sejarah dan juga sains.
  sudah pasti saya tidak akan menyokongnya.
  Jika berminat, sila berbuat demikian.

 • September 16, 2010 at 10:00 pm
  Permalink

  salam, thaaqhib…. saya minta dijelaskan bagaimana propaganda ini wujud…  syukran…

   

 • November 20, 2010 at 7:32 pm
  Permalink

  adakah bencana pda tahun 2012 benar- berlaku,,,,,,??? 

 • April 3, 2011 at 6:11 pm
  Permalink

  Allahukhbar.. sya bru tmui web ni, trdpat bnyak infrmsi sya dpt dn skaligus mmbka mnda dn hti sya.. jazakulllah.. sya copy ya, ke website sya.. 

 • October 11, 2011 at 2:19 pm
  Permalink

  cari lah Alim Natiq…. pasti ada jawapannya… org jakim pown bukannyer alim2… semua alim fasiq… keduniaan… hawaq, shahwat… semua nak hujah menyenangkan hati masing2… sedangkan jelas dalam hadis nabi PETIKANNYA DI SINI http://asrothusaah.com/, ular kuning akan pasti datang memenggal ulama2 fasiq…

 • December 2, 2011 at 11:56 am
  Permalink

  Maknanya hadis ni mmg sahih? 

 • December 24, 2011 at 5:50 pm
  Permalink

  Akmal ni siapa nak menentukan tahap keimanan seseorang dengan mengatakan bahawa org2 jakim itu alim yang fasiq? tinggi sangatkah keimanan akmal sehingga mampu berkata begitu?mungkin benar kata2 akmal tapi percayalah bukan semuanya merupakan alim yang fasiq.akmal tidak layak berkata sebegitu.

 • January 25, 2012 at 4:01 pm
  Permalink

  slm wahai saudaraku sekalian,
  adalah jelas dr penjelasan Dr. Mohd Fauzi Mohd Amin, bahawa hadis tersebut adalah antara hadis2 palsu/rekaan (maudhu’) yg tersenarai dlm kitab “al-lali’ al-masnuah fil ahadith al-maudhuah” karangan imam sayuti. oleh itu tidak boleh beramal & berhujah berpegang (iktikad)dengan hadis tersebut, sama sekali kerana ia adalah rekaan dan satu dusta terhadap. rasulullah s.a.w. brgsiapa yg berdusta mengenai rasulullah neraka balasannya. jgn ambil ringan tentang perkara hadis maudhu’ ni. dizaman sahabat nabi dahulu sesiapa yg meriwayatkan hadis palsu/rekaan dihukum pancung. wallahua’lam

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *